Osteopathie kan een sterke verbetering geven voor patiënten met migraine. Het aantal hoofdpijnaanvallen kan afnemen evenals de intensiteit ervan. Uit onderzoeken blijkt zelfs dat als mensen medicatie gaan gebruiken tegen migraine, ze daar op lange termijn vaak alleen maar slechter van worden. Ze krijgen dan steeds vaker last van migraine en zo ontstaat de chronische migraine patiënt, terwijl eerst zich alleen maar af en toe een aanval voordeed. Daarna is het heel erg lastig om iemand nog te behandelen. In combinatie met medicatie versterken ook cafeïne houdende voedingsmiddelen, waaronder koffie, cola, thee en chocolade de hoofdpijn. Dat is de reden waarom steeds meer specialisten, waaronder neurologen, het gebruik van cafeïne afraden. Het is dus enerzijds het stoppen van medicatie en anderzijds het afbouwen van het nemen van deze voedingsmiddelen.

Schedelbehandeling voor migraine

Osteopathie kan helpen tegen migraine door onder andere de schedel te behandelen. Maar migraine is niet alleen een probleem van de schedel. Ook de buik is belangrijk om te behandelen bij migraine, waarbij voornamelijk de regio lever- en middenrif een belangrijke rol spelen. Wederom de nervus Vagus (een hersenzenuw die van de nek naar de buik loopt) heeft namelijk invloed op de hersenstam. Ook de nervus Phrenicus (een zenuw die het middenrif en de lever van gevoel voorziet) heeft invloed op de hersenstam. Deze zenuwen hebben met hun invloed op de hersenstam ook hun invloed op de migraine.

Overprikkeling hersenstam tegengaan

Wanneer er veel informatie vanuit het gebied van het middenrif en de lever naar de hersenstam wordt gestuurd, ontstaat daar een probleem van teveel informatie. Dit veroorzaakt weer een overgevoeligheid van de hersenstam waardoor je migraine weer getriggerd wordt. Je kunt de hersenstam zien als een verzamelaar van alle informatie uit je hele lichaam. Alle informatie komt hier binnen via een paar zenuwen uit de nek en een paar hersenzenuwen. Als hier constant te veel prikkels op binnen komen en je ook nog eens medicatie en cafeïne gebruikt wordt de hersenstam overbelast waardoor migraine ontstaat. Osteopathie kan helpen om de overprikkeling tegen te gaan. In het begin is het mogelijk dat het eerst slechter wordt voordat het beter wordt. Dit komt omdat je lichaam een soort ontwenningsverschijnselen krijgt van de medicatie en de cafeïne. Deze behandeling werkt volgens onderzoek bij 4 op de 5 mensen en verbetert de kwaliteit van leven.

osteopathie tegen migraine