Brandend maagzuur: niet teveel maar te weinig maagzuur!
Kan osteopathie helpen bij brandend maagzuur? Brandend maagzuur of oprispingen zijn veelvoorkomend. Velen nemen de klachten maar voor wat het is en gooien er met enige regelmaat een Rennie in. Soms worden de klachten verward met klachten aan het hart en de Engelse term voor het kwaaltje is dan ook “heartburn”. Gelukkig is er meestal niets met het hart aan de hand en zijn maagzuurklachten erg goed te behandelen! Bij sommigen is maagzuur afhankelijk van wat ze eten en bij sommigen is er ook daadwerkelijk een probleem met de regio maag- slokdarm.
Leuk feitje: in de meeste gevallen is er niet te veel maagzuur maar juist te weinig!
Hoe kan ik te weinig maagzuur hebben?
Wanneer je eet (en zelfs al wanneer je denkt aan eten) maakt je maag zuur aan om te starten met het verteren van eten en om potentieel gevaarlijke bacteriën en virussen in je voeding uit te schakelen. Het signaal om over te gaan tot verteren wordt gegeven door de Nervus Vagus. Een zenuw die je spijsvertering aanzet. Deze zenuw is onderdeel van je “rust-zenuwstelsel”. Dit zenuwstelsel is actief tijdens slapen, relaxen, herstellen en ook tijdens de vertering. Niet voor niks dat je soms na het eten even op de bank wilt gaan liggen dus!
Wanneer je lichaam té veel in het stress zenuwstelsel functioneert (de tegenhanger van het rust-zenuwstelsel), komt het rust-zenuwstelsel soms niet genoeg aan bod. Dit kan veroorzaakt worden door letterlijk langdurig mentale stress te ervaren, maar ook door blokkades van wervels of een beperkte mobiliteit van de maag, slokdarm en omliggende regio. Wanneer er een disbalans is tussen deze twee zenuwstelsels, maakt je maag niet altijd genoeg maagzuur aan. Het probleem hiermee is dat het voedsel in de maag pas door gaat richting de darm als het een bepaalde zuurtegraad heeft bereikt.
Hoe weet ik of ik genoeg maagzuur heb?
Is de voedselbrij in de maag zuur genoeg, dan gaat er een poortje open van je maag naar de darm (zie volgende plaatje, de Pylorus). Als het voedsel niet zuur genoeg wordt, krijgt de poort naar de darm deze prikkel minder goed door. Daarom blijft voedsel vaak langer in de maag dan het hoort. Wanneer voedsel lang in de maag blijft, loop je risico dat de maaginhoud terug de slokdarm in loopt. Dat is maagzuur hebben!
Neem geen medicijnen zoals Rennie
Het nemen van maagzuurmedicamenten zoals Omeprazol, Pantoprazol, of een alledaagse Rennie zorgt ervoor dat je nóg minder maagzuur aanmaakt. Dat zorgt ervoor dat je het zuur minder in je keel voelt branden, maar dit heeft wel weer nadelige effecten voor de rest van je verteringssysteem. Maagzuur is namelijk een super belangrijk onderdeel voor de rest van je vertering. Gaat het in het begin al mis, dan heeft alles wat daarna komt daar last van. Verteringsproblemen zoals o.a. een opgeblazen gevoel of stoelgangsproblematiek zijn veelvoorkomende klachten die vaak in combinatie met maagzuur gezien worden.
Hoe helpt osteopathie tegen brandend maagzuur?
Osteopathie kan helpen bij het identificeren van de oorzaak van je maagzuur en je adviseren en behandelen om de maagzuurklachten op te lossen.
Afspraak maken?
Heb jij last van brandend maagzuur en wil je jezelf eens laten onderzoeken door een osteopaat? Maak een afspraak en je zult merken dat het minder wordt.