Werkwijze – van der Aa Osteopathie

Aangesloten bij het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO)

Osteopaat Maastricht - Van der Aa Osteopathie

Over Dennis van der Aa Osteopathie

Welkom, mijn naam is Dennis van der Aa. Ik zal me even voorstellen: in 2013 startte ik aan de studie fysiotherapie op de Fontys in Eindhoven. Na het afstuderen ben ik aan het werk gegaan op verschillende locaties. Terwijl ik meer ervaring op deed als fysiotherapeut begon ik in 2018 met de 4-jarige master opleiding tot osteopaat. Medio 2022 studeerde ik met de hoogste onderscheiding af als osteopaat en begon ik mijn eigen osteopathie praktijk in Maastricht en in Veghel. Daarnaast werk ik als assistent-docent bij de opleiding osteopathie aan het IAO (International Academy of Osteopathy).

Meer weten over mij? Klik hier!

Osteopatisch onderzoek

De osteopaat onderzoekt altijd het gehele lichaam, van top tot teen. Door dit te doen is de kans klein dat een mogelijke oorzaak voor de pijnklachten van de patiënt over het hoofd wordt gezien. In combinatie met het voorgaande vraaggesprek geeft een volledig lichamelijk onderzoek veel informatie. Tijdens het onderzoek wordt via verschillende tests gekeken naar de mobiliteit van gewrichten, spieren, viscera, bindweefsel en soms zelfs botstructuren. Aan de hand hiervan kijkt de osteopaat wat er in relatie kan staan met uw klacht en wat aandacht vergt tijdens de behandeling.

 

Diagnose

Na het onderzoek of tijdens het behandelen bespreekt uw osteopaat meestal wat er is gevonden. Zo krijgt u een beeld van hoe het ervoor staat en begrijpt u beter wat de osteopaat doet. Onder diagnose stellen spreken we vooral over “u heeft hier verminderde beweging, daarom heeft u daar pijn”. Osteopaten en andere paramedici mogen officieel gezien geen diagnoses stellen als “u heeft een hernia”. Uw osteopaat kan u over het algemeen wel altijd perfect uitleggen waarom de pijn daar aanwezig is en wat de oorzaak ervan is. Mocht het te snel gaan of nog niet helemaal duidelijk zijn, stelt u gerust vragen tijdens de behandeling.

 

Behandeling

De behandeling vindt gelijk plaats na het onderzoek tijdens de de eerste afspraak. U wordt dus nooit naar huis gestuurd zonder behandeld te zijn. Afhankelijk van wat er gevonden is zal door middel van milde technieken en manipulaties het bewegingsverlies worden weggenomen zodat de mobiliteit van het lichaam herstelt. Als de mobiliteit in het hele lichaam hersteld is en alle oorzaken van de klacht zijn weggenomen, dan lost het lichaam het probleem voor de rest vanzelf op. Dit gebeurt door iets wat we het zelfherstellend vermogen noemen, een kwaliteit waar ieder mens over beschikt.

 

Vervolg

Wanneer nodig wordt aan het einde van de behandeling een vervolgbehandeling gepland. Tenzij de klacht heel acuut is, vindt deze behandeling meestal plaats na 2 weken. Dit komt omdat in de tussentijd het lichaam de kans krijgt om zichzelf weer in balans te brengen en de (pijn)klachten kan oplossen. Telkens aan het einde van de behandeling zal de osteopaat met u evalueren of een eventuele vervolgbehandeling nodig is. Soms willen mensen eens in de zoveel tijd terug komen voor een check-up. Dit kunt u zelf aangeven en de afspraakfrequentie zal dan variëren tussen 1 keer per maand tot 1 keer per jaar. Osteopathie wordt steeds vaker (ook in de topsport) preventief gebruikt om klachten in de toekomst te voorkomen. Bewegingsverliezen in weefsels zijn namelijk vaak al langere tijd aanwezig voor zich als gevolg hiervan klachten voordoen.

 

Afspraak maken

Wilt u direct een afspraak maken? Ga dan naar de pagina van de bij u dichtstbijzijnde vestiging en maak een afspraak. Ik zie u graag tegemoet in een van de praktijken.

Klik hier voor een osteopaat in Maastricht

Klik hier voor een osteopaat in Veghel

 

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een osteopaat en een fysiotherapeut?

 Het grootste verschil tussen een fysiotherapeut en een osteopaat is dat over het algemeen in de fysiotherapie veel gekeken wordt naar de werking en functie van het bewegingsapparaat. In de osteopathie wordt naar het bewegingsapparaat gekeken, maar ook naar de functie van het zenuwstelsel, het vasculaire systeem (doorbloeding), het lymfatische systeem en het metabole aspect (voeding en lifestyle). Een ander groot verschil is dat een osteopaat ook de viscera (organen) behandeld op deze manier. Klachten aan het bewegingsapparaat kunnen namelijk voortkomen vanuit de viscera. Rugklachten kunnen in sommige gevallen bijvoorbeeld worden veroorzaakt door de darmen. Om de rugklachten op te lossen, zullen de darmen ook moeten worden behandeld.

Waar kijkt een osteopaat naar?

Een osteopaat kijkt eigenlijk naar het complete lichaam. Zo hoor je wel eens de term holistisch voorbij komen. Holistisch betekent dat er naar het geheel gekeken wordt en niet naar aparte delen. Door naar het hele lichaam te kijken, kunnen relaties worden gelegd tussen de gevonden bewegingsverliezen. Als bijvoorbeeld je blaas niet goed beweegt door een aantal blaasontstekingen in het verleden, dan kan dat rugklachten geven omdat de blaas in het bekken aan ligt. Als de blaas niet goed beweegt, dan heeft dat ook invloed op het bekken. Als alleen naar het bekken gekeken zou worden, dan zou je de oorzaak misschien missen. Dit is de reden waarom je bij een osteopaat vaak van top tot teen wordt onderzocht, om te kijken waar bewegingsverlies zit die in relatie staat tot je klacht.

Wat kost een osteopaat per uur?

Een osteopatische intake van 60 minuten kost bij Dennis van der Aa Osteopathie 95 euro. Een vervolgbehandeling zal goedkoper zijn omdat er dan al een beeld is van de klacht van de patiënt. Dit kost 85 euro voor 45 minuten.

Is osteopathie pijnlijk?

Nee, osteopathie is bijna nooit pijnlijk. De behandeling bestaat uit overwegend zachte en milde technieken om het bewegingsverlies in het lichaam weg te nemen. Ook worden er soms manipulaties van de wervelkolom gebruikt als dit nodig is.

Waarom veel water drinken na bezoek aan osteopaat?

Tijdens een behandeling worden delen van het lichaam behandeld die soms lange tijd niet goed hebben bewogen. Wanneer een weefsel niet goed beweegt, dan is de doorbloeding lokaal niet goed en daardoor hopen afvalstoffen zich op in het weefsel. Wanneer er weer beweging wordt gecreëerd na een behandeling, is het mogelijk dat er een hoop afvalstoffen (toxines) vrij komen in de bloedbaan. Die worden afgevoerd uit het weefsel omdat er plots weer beweeglijkheid is. Wanneer al die afvalstoffen in je bloed komen is het goed om veel water te drinken, zodat je die afvalstoffen ook goed uit kunt plassen. 

Hoe snel resultaat na bezoek aan osteopaat?

Het is mogelijk dat je direct van de behandelbank af stapt en jezelf een stuk beter voelt. Als bijvoorbeeld bij een rug- of nekklacht de mobiliteit weer is verbeterd, kan dat gelijk zorgen voor een fijn en vrij gevoel. Bij sommige klachten is het ook mogelijk dat het lichaam weer even balans moet zoeken. Dit kan zeker tot een week duren. Dit is ook de reden waarom je meestal niet elke week langs de osteopaat gaat, maar vaak om de 2 weken of langer. Tijdens een behandeling zorgt de osteopaat ervoor dat het zich lichaam in een zo goed mogelijke positie bevindt om zichzelf te herstellen. Osteopathie maakt gebruik van het zelf herstellend vermogen van het lichaam. Dat is een kwaliteit die elk lichaam bezit. Als alle bewegingsverliezen worden weggenomen en er adviezen worden gegeven om herhaling van de klacht te voorkomen, kan het lichaam zichzelf weer in balans brengen en zal de pijn afnemen.

Is een osteopaat gevaarlijk?

In de osteopathie maken we gebruik van “safety”. Safety zijn bepaalde regels waar we ons aan houden om zo veilig mogelijk te werken. Zo worden er tijdens het vraaggesprek bijvoorbeeld vragen gesteld om er zeker van te zijn dat je bij een osteopaat aan het juiste adres bent. Als dit niet het geval blijkt te zijn dan sturen we je door naar een huisarts. Ook tijdens de behandeling worden er speciale tests gebruikt om te kijken of het veilig is om te behandelen. Zo proberen we het risico dat er wat gebeurt zo klein mogelijk te maken. Osteopathie is dus niet gevaarlijk en er wordt zelfs heel veel aandacht besteed aan veilig werk.

Waarom moe na bezoek aan osteopaat?

Het is mogelijk dat je moe bent na een bezoek van de osteopaat omdat het soms voor het lichaam veel  energie kost om te wennen aan de nieuwe situatie. Zo hebben gewrichten een betere beweeglijkheid waar je zenuwstelsel weer aan moet wennen en worden er veel afvalstoffen afgevoerd die je lichaam moet uitscheiden. Ook is het mogelijk dat je na een behandeling van een osteopaat een beetje rozig bent omdat het stimuleren van het “rust-zenuwstelsel” een van de doelstellingen is van de behandeling. De osteopaat kan door zijn behandeling activiteit van dit rust zenuwstelsel prikkelen. Vaak is er een disbalans tussen je actieve zenuwstelsel en je rust zenuwstelsel, waarin het actieve deel eigenlijk óver actief is. Je actieve zenuwstelsel staat aan wanneer je alert moet zijn of bijvoorbeeld stress hebt. Je rust zenuwstelsel is actief wanneer je slaapt, verteerd en herstelt. Dat zijn hele belangrijke functies en het is dus ook positief als je je dus een beetje moe of rozig voelt omdat dit vaak activatie van je rust zenuwstelsel betekent. 

Is de werking van een osteopaat bewezen?

Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken naar de werking van osteopatische behandelingen. Maar zoals bij alle therapieën is het moeilijk om alles wat we doen wetenschappelijk waterdicht te maken. We berusten onze kennis daarom vaak op de logica van meer wetenschappelijke vakken zoals anatomie, fysiologie en pathologie. Ook maken we gebruik van EBP (evidence based practice). Dat is de combinatie van wetenschappelijk onderzoek en bewijsmateriaal uit onze eigen klinische vaardigheden (dus wat hebben we in de praktijk gezien dat werkt). Daarnaast is het belangrijk; kunnen we aan de patiënt en aan andere zorgverleners uitleggen wat we doen? Dit is bij Dennis van der Aa Osteopathie erg belangrijk. U kunt dit zelf op elk moment van de behandeling vragen en er zal een passend antwoord komen. Geen hocus-pocus!

Kan een osteopaat helpen bij stress?

Ja, een osteopaat kan helpen bij stress. Stress is echter wel een breed begrip. Er bestaat o.a. emotionele stress, fysieke stress, stress op je lichaam door bepaalde voeding tot zelfs stress van straling op je lichaam vanuit alle telefoons en WiFi-apparaten die we tegenwoordig om ons heen hebben. Een osteopaat kan je uitleg geven over wat stress met je doet en  wat je er tegen kunt doen, zonder dat we de psycholoog uithangen. Osteopathie kan ook helpen het zenuwstelsel weer te uit te balanceren en ook worden soms adviezen gegeven over voeding en lifestyle, zodat je je stressfactoren zoveel mogelijk kunt elimineren. Inzicht in stress is voor veel mensen belangrijk.

Hoeveel keer mag je naar osteopaat?

Er zit geen limiet aan het aantal keer dat je naar een osteopaat mag. In de meeste gevallen zijn mensen na 3 tot 5 keer goed geholpen. Soms blijven mensen onder behandeling voor “onderhoud” en komen dan eens per maand, half jaar of jaar langs. Dit komt omdat osteopathie ook heel erg goed als preventie kan worden gebruikt. Zo vindt een osteopaat vaak al bewegingsverlies in weefsels nog voordat het klachten oplevert. Dit is de reden waarom in de topsport bijvoorbeeld sporters preventief worden behandeld. Zo zie je tegenwoordig bij veel bekende voetbalclubs een osteopaat over de vloer komen. 

Wat is het verschil tussen een osteopaat en een chiropractor?

In de meeste gevallen is het grootste verschil tussen een osteopaat en een chiropractor dat een osteopaat vaak zachte technieken gebruikt en ook werkt op viscerale (orgaan) weefsels om de klacht op te lossen. Bij de meeste chiropractoren worden manipulaties van onder andere de wervelkolom gebruikt om de pijn te verminderen. 

Hoeveel vergoed osteopaat?

De vergoeding voor een behandeling van osteopathie ligt bij veel verzekeraars tussen de 30 en 50 euro per dag. Wanneer je een aanvullend pakket hebt, is de kans groot dat osteopathie vergoed wordt. Klik hierboven op de pagina eens op “vergoedingen verzekeraar” voor een compleet overzicht van vergoedingen osteopathie per verzekeraar. 

Waar zijn jullie gevestigd?

Dennis van der Aa Osteopathie bevindt zich momenteel op twee locaties. In Maastricht op Sint Annadal 20, 6214PB in Maastricht. In Veghel is het adres Prins Willem Alexander Sportpark 2, 5461 XL Veghel.