Osteopaat Maastricht

Van der Aa Osteopathie – Aangesloten bij het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO)

Over Dennis van der Aa Osteopathie

Welkom, mijn naam is Dennis van der Aa. Ik zal me even voorstellen: in 2013 startte ik aan de studie fysiotherapie op de Fontys in Eindhoven. Na het afstuderen ben ik aan het werk gegaan op verschillende locaties. Terwijl ik meer ervaring op deed als fysiotherapeut begon ik in 2018 met de 4-jarige master opleiding tot osteopaat. Medio 2022 studeerde ik met de hoogste onderscheiding af als osteopaat en begon ik mijn eigen osteopathie praktijk in Maastricht. Daarnaast werk ik als docent bij de opleiding osteopathie aan het IAO (International Academy of Osteopathy).

Meer weten over mij? Klik hier!

 Osteopaat Maastricht

Woont u in Maastricht of omgeving en heeft u complexe, langdurige of vaak terugkerende klachten? Dan kan Dennis van der Aa als osteopaat in Maastricht u van dienst zijn. Dennis van der Aa Osteopathie is gevestigd in Maastricht en helpt u met allerlei klachten. Ouderen, kinderen, volwassenen en baby’s kunnen hier terecht. Wilt u direct een afspraak maken? Klik dan hier! Wilt u meer informatie? Lees dan rustig verder.

 

Wat is osteopathie?

Een osteopaat gaat op zoek naar bewegingsverliezen van spieren, gewrichten en weefsels en herstelt deze vervolgens. Tijdens de behandeling wordt alleen gebruik gemaakt van manuele technieken, wat wil zeggen alleen handen worden gebruikt. Osteopathie haalt zijn kennis en logica uit vakken zoals anatomie fysiologie en pathologie. Dit zijn vakken die in de klassieke geneeskunde ook veel worden gebruikt.

Invloeden binnen het lichaam

In je lichaam beweegt alles, van spieren, organen, botten, bloedvaten, bindweefsel, lymfe en zenuwen. Deze delen kunnen invloed op elkaar hebben omdat ze me elkaar verbonden zijn via bindweefsel. Als een van deze onderdelen van je lichaam niet goed beweegt, dan kan dat ook effect hebben op andere delen van je lichaam. De beweging kan bijvoorbeeld verstoord zijn door ziekte, stress of eetgewoonten/lifestyle. Dit zal dan lokaal voor klachten kunnen zorgen, maar ook op andere plekken in je lichaam. De osteopaat gaat op zoek naar waar de oorzaak van het probleem zit en lost dat op, samen met alle andere bewegingsverliezen in het lichaam. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat u last heeft van de nek, maar dat de oorzaak van de nekpijn in komt door een slechte maagfunctie. Of dat u pijn heeft aan uw schouder, maar dat komt door een blinde darm operatie uit het verleden.

Onderzoek van het hele lichaam

Als osteopaat onderzoek en behandel je het hele lichaam. Hij richt zich ook niet enkel en alleen op het bewegingsapparaat (spieren, pezen en gewrichten), maar ook op andere componenten van het lichaam, zoals een verbetering van de doorbloeding, van het zenuwstelsel, het lymfatisch systeem en ook worden metabole aspecten (voeding/lifestyle) meegenomen tijdens een behandeling. Door in meerdere componenten van het lichaam het bewegingsverlies weg te nemen of problemen op te lossen wordt het lichaam compleet behandeld en is het oplossen van de klacht duurzaam. Zo wordt niet alleen de pijn behandeld, maar wordt de oorzaak ervan opgelost

Wat doet een osteopaat?

Er wordt altijd gestart met een vraaggesprek. Als er een indruk is van de klacht en de medische geschiedenis van de patiënt zal het hele lichaam worden onderzocht. Dit komt omdat, zoals hierboven gezegd, de oorzaak van de klacht vaak niet op dezelfde plek zit als de pijn.

Afhankelijk van wat er gevonden is zal door middel van milde technieken en manipulaties het bewegingsverlies worden weggenomen zodat de mobiliteit van het lichaam herstelt. Als de mobiliteit in het hele lichaam herstelt is en alle oorzaken van de klacht zijn weggenomen, dan lost het lichaam het probleem vanzelf op. Dit gebeurt door iets wat we het zelf herstellend vermogen noemen, een kwaliteit waar ieder mens over beschikt.

Welke klachten behandelt een osteopaat?

Wanneer ga je naar een osteopaat? Iedereen met pijnklachten kan naar een osteopaat in Maastricht, of deze klachten nu chronisch of acuut zijn. Indicaties voor een osteopatische behandeling zijn zeer uitgebreid. Mocht het zo zijn dat uw klacht hieronder niet benoemd staat, kunt u alsnog contact opnemen om te vragen wat Dennis van der Aa Osteopaat Maastricht voor u kan betekenen. Om een afspraak te maken bij een osteopaat heeft u geen verwijzing van een specialist of huisarts nodig.

Osteopaat Maastricht - Klachten Indicaties:

 • Rug- en nekpijn
 • Pijn in de ledematen
 • Pijn in de heupen en/of bekken
 • Sportblessures
 • Hoofdpijn, migraine en whiplash
 • Kaakproblemen of oorsuizen
 • Problemen met maag- darm en verteringssysteem (ook obstipatie)
 • Problemen met keel, neus en oor
 • Menstruatieklachten
 • Aangezichtspijn
 • Zenuwpijn
 • Ademhaling (of post-COVID)
 • Duizeligheid of evenwichtsproblematiek
 • Pijn na operaties
 • Terugkerende bijholte- of oorontstekingen
 • (Chronische) vermoeidheid

Hoe werkt een osteopaat?

Osteopathie is een manuele geneeswijze. Dat betekent dat een osteopaat alleen gebruik maakt van zijn handen tijdens een consult. Allereerst gaat hij op zoek naar bewegingsverlies in het lichaam. Daarna neemt hij de bewegingsverliezen ook manueel weg. Soms worden er, wanneer nodig, ook adviezen gegeven op gebied van voeding en lifestyle. Om meer te lezen over de werkwijze van een osteopaat klik hier!

Voor wie is osteopathie?

Osteopathie kan als therapie uitkomst bieden bij mensen met een breed scala aan klachten. U hoeft geen verwijzing te hebben van een huisarts of specialist om een afspraak te maken bij een osteopaat. Bij van der Aa Osteopathie in Maastricht kunnen baby’s, kinderen, volwassenen en ouderen terecht voor een persoonlijk behandelplan terecht.

Wanneer er zich structurele klachten voordoen wordt er doorverwezen naar een huisarts. Structurele klachten zijn klachten die door de reguliere geneeskunde behandeld moeten worden, zoals bijvoorbeeld breuken, infecties of ziekten. Osteopathie kan in de revalidatie van dit soort klachten wel ondersteuning bieden en ervoor zorgen dat pijnklachten verminderd worden en het herstel geoptimaliseerd verloopt.

Kosten osteopathie Maastricht

Osteopathie wordt bij veel zorgverzekeraars (deels) vergoed.

Intake (60 min.) = 95,-

Vervolgbehandeling (45 min.) = 85,-

Vergoedingen kunnen oplopen tot 50 euro per behandeling. Klik hier om een overzicht te krijgen van de vergoedingen per verzekeraar. Ook kunt u uw zorgverzekeraar altijd bellen met de vraag of u vergoeding heeft voor osteopathie.

U heeft de mogelijkheid om te pinnen aan het einde van de behandeling

Vestiging Dennis van der Aa Osteopathie Maastricht

Ik ben gevestigd als osteopaat in Maastricht op de onderstaande locatie:

Sint Annadal 20, 6214PB Maastricht

De praktijk bevindt zich onder de grote Annadal flat aan de rotonde tegenover de rechtbank in Maastricht. Er zijn diverse betaalde parkeerplekken voor de deur aanwezig. Ook via het openbaar vervoer is de praktijk bereikbaar, door een bushalte naast de praktijk. 

Fysio Mosae Maastricht 

In de praktijk erkennen we het belang van een holistische benadering voor optimale gezondheid. Samenwerking met fysiotherapeuten is vanzelfsprekend. Terwijl osteopathie zich richt op het herstellen van beweeglijkheid en balans in het lichaam, complementeren fysiotherapeuten met gerichte oefeningen en spierversterking. Deze synergie biedt onze patiënten een uitgebreide aanpak, waarbij we samenwerken om mobiliteit te verbeteren, pijn te verlichten en het herstel te versnellen. Door gezamenlijk expertise te bundelen, streven we naar doeltreffende en duurzame resultaten voor een gezonder leven. In Maastricht werk ik samen met Fysio Mosae. Voor meer informatie kijk over fysiotherapie klik hier.

Afspraak maken

Wilt u direct een afspraak maken? Klik dan hier! Heeft u nog een andere vraag? Neem dan vrijblijvend contact op, klik hier.

 

 

 

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een osteopaat en een fysiotherapeut?

 Het grootste verschil tussen een fysiotherapeut en een osteopaat is dat over het algemeen in de fysiotherapie veel gekeken wordt naar de werking en functie van het bewegingsapparaat. In de osteopathie wordt naar het bewegingsapparaat gekeken, maar ook naar de functie van het zenuwstelsel, het vasculaire systeem (doorbloeding), het lymfatische systeem en het metabole aspect (voeding en lifestyle). Een ander groot verschil is dat een osteopaat ook de viscera (organen) behandeld op deze manier. Klachten aan het bewegingsapparaat kunnen namelijk voortkomen vanuit de viscera. Rugklachten kunnen in sommige gevallen bijvoorbeeld worden veroorzaakt door de darmen. Om de rugklachten op te lossen, zullen de darmen ook moeten worden behandeld.

Waar kijkt een osteopaat naar?

Een osteopaat kijkt eigenlijk naar het complete lichaam. Zo hoor je wel eens de term holistisch voorbij komen. Holistisch betekent dat er naar het geheel gekeken wordt en niet naar aparte delen. Door naar het hele lichaam te kijken, kunnen relaties worden gelegd tussen de gevonden bewegingsverliezen. Als bijvoorbeeld je blaas niet goed beweegt door een aantal blaasontstekingen in het verleden, dan kan dat rugklachten geven omdat de blaas in het bekken aan ligt. Als de blaas niet goed beweegt, dan heeft dat ook invloed op het bekken. Als alleen naar het bekken gekeken zou worden, dan zou je de oorzaak misschien missen. Dit is de reden waarom je bij een osteopaat vaak van top tot teen wordt onderzocht, om te kijken waar bewegingsverlies zit die in relatie staat tot je klacht.

Wat kost een osteopaat per uur?

Een osteopatische intake van 60 minuten kost bij Dennis van der Aa Osteopathie 95 euro. Een vervolgbehandeling zal goedkoper zijn omdat er dan al een beeld is van de klacht van de patiënt. Dit kost 85 euro voor 45 minuten.

Is osteopathie pijnlijk?

Nee, osteopathie is bijna nooit pijnlijk. De behandeling bestaat uit overwegend zachte en milde technieken om het bewegingsverlies in het lichaam weg te nemen. Ook worden er soms manipulaties van de wervelkolom gebruikt als dit nodig is.

Waarom veel water drinken na bezoek aan osteopaat?

Tijdens een behandeling worden delen van het lichaam behandeld die soms lange tijd niet goed hebben bewogen. Wanneer een weefsel niet goed beweegt, dan is de doorbloeding lokaal niet goed en daardoor hopen afvalstoffen zich op in het weefsel. Wanneer er weer beweging wordt gecreëerd na een behandeling, is het mogelijk dat er een hoop afvalstoffen (toxines) vrij komen in de bloedbaan. Die worden afgevoerd uit het weefsel omdat er plots weer beweeglijkheid is. Wanneer al die afvalstoffen in je bloed komen is het goed om veel water te drinken, zodat je die afvalstoffen ook goed uit kunt plassen. 

Hoe snel resultaat na bezoek aan osteopaat?

Het is mogelijk dat je direct van de behandelbank af stapt en jezelf een stuk beter voelt. Als bijvoorbeeld bij een rug- of nekklacht de mobiliteit weer is verbeterd, kan dat gelijk zorgen voor een fijn en vrij gevoel. Bij sommige klachten is het ook mogelijk dat het lichaam weer even balans moet zoeken. Dit kan zeker tot een week duren. Dit is ook de reden waarom je meestal niet elke week langs de osteopaat gaat, maar vaak om de 2 weken of langer. Tijdens een behandeling zorgt de osteopaat ervoor dat het zich lichaam in een zo goed mogelijke positie bevindt om zichzelf te herstellen. Osteopathie maakt gebruik van het zelf herstellend vermogen van het lichaam. Dat is een kwaliteit die elk lichaam bezit. Als alle bewegingsverliezen worden weggenomen en er adviezen worden gegeven om herhaling van de klacht te voorkomen, kan het lichaam zichzelf weer in balans brengen en zal de pijn afnemen.

Is een osteopaat gevaarlijk?

In de osteopathie maken we gebruik van “safety”. Safety zijn bepaalde regels waar we ons aan houden om zo veilig mogelijk te werken. Zo worden er tijdens het vraaggesprek bijvoorbeeld vragen gesteld om er zeker van te zijn dat je bij een osteopaat aan het juiste adres bent. Als dit niet het geval blijkt te zijn dan sturen we je door naar een huisarts. Ook tijdens de behandeling worden er speciale tests gebruikt om te kijken of het veilig is om te behandelen. Zo proberen we het risico dat er wat gebeurt zo klein mogelijk te maken. Osteopathie is dus niet gevaarlijk en er wordt zelfs heel veel aandacht besteed aan veilig werk.

Waarom moe na bezoek aan osteopaat?

Het is mogelijk dat je moe bent na een bezoek van de osteopaat omdat het soms voor het lichaam veel  energie kost om te wennen aan de nieuwe situatie. Zo hebben gewrichten een betere beweeglijkheid waar je zenuwstelsel weer aan moet wennen en worden er veel afvalstoffen afgevoerd die je lichaam moet uitscheiden. Ook is het mogelijk dat je na een behandeling van een osteopaat een beetje rozig bent omdat het stimuleren van het “rust-zenuwstelsel” een van de doelstellingen is van de behandeling. De osteopaat kan door zijn behandeling activiteit van dit rust zenuwstelsel prikkelen. Vaak is er een disbalans tussen je actieve zenuwstelsel en je rust zenuwstelsel, waarin het actieve deel eigenlijk óver actief is. Je actieve zenuwstelsel staat aan wanneer je alert moet zijn of bijvoorbeeld stress hebt. Je rust zenuwstelsel is actief wanneer je slaapt, verteerd en herstelt. Dat zijn hele belangrijke functies en het is dus ook positief als je je dus een beetje moe of rozig voelt omdat dit vaak activatie van je rust zenuwstelsel betekent. 

Is de werking van een osteopaat bewezen?

Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken naar de werking van osteopatische behandelingen. Maar zoals bij alle therapieën is het moeilijk om alles wat we doen wetenschappelijk waterdicht te maken. We berusten onze kennis daarom vaak op de logica van meer wetenschappelijke vakken zoals anatomie, fysiologie en pathologie. Ook maken we gebruik van EBP (evidence based practice). Dat is de combinatie van wetenschappelijk onderzoek en bewijsmateriaal uit onze eigen klinische vaardigheden (dus wat hebben we in de praktijk gezien dat werkt). Daarnaast is het belangrijk; kunnen we aan de patiënt en aan andere zorgverleners uitleggen wat we doen? Dit is bij Dennis van der Aa Osteopathie erg belangrijk. U kunt dit zelf op elk moment van de behandeling vragen en er zal een passend antwoord komen. Geen hocus-pocus!

Kan een osteopaat helpen bij stress?

Ja, een osteopaat kan helpen bij stress. Stress is echter wel een breed begrip. Er bestaat o.a. emotionele stress, fysieke stress, stress op je lichaam door bepaalde voeding tot zelfs stress van straling op je lichaam vanuit alle telefoons en WiFi-apparaten die we tegenwoordig om ons heen hebben. Een osteopaat kan je uitleg geven over wat stress met je doet en  wat je er tegen kunt doen, zonder dat we de psycholoog uithangen. Osteopathie kan ook helpen het zenuwstelsel weer te uit te balanceren en ook worden soms adviezen gegeven over voeding en lifestyle, zodat je je stressfactoren zoveel mogelijk kunt elimineren. Inzicht in stress is voor veel mensen belangrijk.

Hoeveel keer mag je naar osteopaat?

Er zit geen limiet aan het aantal keer dat je naar een osteopaat mag. In de meeste gevallen zijn mensen na 3 tot 5 keer goed geholpen. Soms blijven mensen onder behandeling voor “onderhoud” en komen dan eens per maand, half jaar of jaar langs. Dit komt omdat osteopathie ook heel erg goed als preventie kan worden gebruikt. Zo vindt een osteopaat vaak al bewegingsverlies in weefsels nog voordat het klachten oplevert. Dit is de reden waarom in de topsport bijvoorbeeld sporters preventief worden behandeld. Zo zie je tegenwoordig bij veel bekende voetbalclubs een osteopaat over de vloer komen. 

Wat is het verschil tussen een osteopaat en een chiropractor?

In de meeste gevallen is het grootste verschil tussen een osteopaat en een chiropractor dat een osteopaat vaak zachte technieken gebruikt en ook werkt op viscerale (orgaan) weefsels om de klacht op te lossen. Bij de meeste chiropractoren worden manipulaties van onder andere de wervelkolom gebruikt om de pijn te verminderen. 

Hoeveel vergoed osteopaat?

De vergoeding voor een behandeling van osteopathie ligt bij veel verzekeraars tussen de 30 en 50 euro per dag. Wanneer je een aanvullend pakket hebt, is de kans groot dat osteopathie vergoed wordt. Klik hierboven op de pagina eens op “vergoedingen verzekeraar” voor een compleet overzicht van vergoedingen osteopathie per verzekeraar. 

Waar is Dennis van der Aa osteopathie gevestigd?

Dennis van der Aa Osteopathie bevindt zich momenteel op twee locaties. In Maastricht op Sint Annadal 20, 6214PB Maastricht. In Veghel is het adres Prins Willem Alexander Sportpark 2, 5461 XL Veghel.