Osteopaat Veghel

Van der Aa Osteopathie – Aangesloten bij het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO)

Over Dennis van der Aa Osteopathie

Welkom, mijn naam is Dennis van der Aa. Ik zal mezelf even kort voorstellen. In 2013 startte ik met de studie fysiotherapie. Na het afstuderen ben ik als fysiotherapeut aan het werk gegaan op verschillende locaties. Terwijl ik daar meer ervaring op deed begon ik in 2018 met de 4-jarige master opleiding tot osteopaat. Medio 2022 studeerde ik met de hoogste onderscheiding af als osteopaat en begon ik mijn eigen osteopathie praktijk in Veghel. Ook werk ik als docent-assistent bij de opleiding osteopathie aan het IAO (International Academy of Osteopathy).

Meer weten over mij? Klik hier!

Osteopaat Veghel

Bent u op zoek naar een osteopaat in Veghel en omgeving? Dan bent u bij van der Aa Osteopathie aan het juiste adres. Wilt u direct een afspraak maken? Klik dan hier! Wilt u eerst meer informatie hebben? Lees dan gerust verder.

Wat is osteopathie?

Een osteopaat gaat op zoek naar beperkingen in de beweeglijkheid van spieren, gewrichten, organen en andere weefsels. Osteopathie is een manuele geneeswijze, wat inhoudt dat tijdens het onderzoek en de behandeling alleen gebruik wordt gemaakt van de handen. Het vak osteopathie berust zijn basiskennis op verschillende bekende vakken zoals anatomie, fysiologie en pathologie.

Het lichaam als geheel

Alles in het lichaam beweegt, spieren, botten, organen, bloedvaten, bindweefsel, zenuwen en lymfe. Deze structuren staan allemaal met elkaar in verbinding door onder andere bindweefsel en kunnen daarom ook invloed op elkaar hebben. Is bijvoorbeeld de beweeglijkheid van een spier verminderd, dan heeft dat ook invloed op de gewrichten, bloedvaten, lymfe en zenuwen. Oorzaken voor het ontstaan van het bewegingsverlies in weefsels kunnen bijvoorbeeld zijn stress, ziekte of eetgewoonten en lifestyle. Dit kan lokaal problematiek geven, maar het kan ook op andere plaatsen pijnklachten veroorzaken. Zo kunt u bijvoorbeeld nekklachten hebben, op basis van een maagprobleem (denk aan maagzuur of opgeblazen gevoel). In dat geval wordt de nek behandeld, maar ook de maag omdat deze oorzakelijk is voor de nekklachten. Osteopathie bekijkt het lichaam dus op meerdere vlakken dan alleen de spieren, pezen en gewrichten en biedt daarom voor veel verschillende klachten uitkomst.

Wat doet een osteopaat?

De eerste behandeling start altijd met een vraaggesprek. Zo krijgt de osteopaat een idee van de klacht en tevens over de medische voorgeschiedenis van de patiënt. Vervolgens wordt het gehele lichaam onderzocht, omdat de oorzaak van de klacht niet altijd op dezelfde plek zit als de pijn. Tijdens de behandeling zal vervolgens met rustige mobilisaties en waar nodig manipulaties het bewegingsverlies worden opgelost. Daardoor herstelt de mobiliteit in het lichaam en worden alle mogelijke oorzaken van de klacht weggenomen. De osteopaat behandeld dus spieren, pezen, gewrichten, doorbloeding, bezenuwing, organen, lymfe en bindweefsel. Wanneer van al deze systemen de beweeglijkheid en functie zo optimaal mogelijk is, lost het lichaam de rest vanzelf op door het zelf herstellend vermogen. Dat is een kwaliteit waar ieder lichaam over beschikt.

Welke klachten behandelt een osteopaat?

Vaak leven mensen met klachten die vaker terugkeren óf al erg lang aanwezig zijn. Wanneer is een klacht nu een indicatie voor osteopathie in Veghel? Met acute klachten, of chronische en langdurige klachten kunt u terecht bij een osteopaat. De indicaties voor een osteopatische behandeling zijn erg uitgebreid. Hieronder staan een aantal veelvoorkomende klachten opgesomd waarbij u een osteopaat kunt raadplegen. Staat uw klacht hier niet tussen? Dan kunt u alsnog contact opnemen om te vragen wat ik voor u kan betekenen. U hoeft geen verwijzing te hebben vanuit de huisarts of uw specialist om u aan te melden voor een behandeling.

Osteopaat Veghel - Klachten Indicaties:

 • Rug- en nekpijn
 • Pijn in de ledematen
 • Pijn in de heupen en/of bekken
 • Sportblessures
 • Hoofdpijn, migraine en whiplash
 • Kaakproblemen of oorsuizen
 • Problemen met maag- darm en verteringssysteem (ook obstipatie)
 • Problemen met keel, neus en oor
 • Menstruatieklachten
 • Aangezichtspijn
 • Zenuwpijn
 • Ademhaling (of post-COVID)
 • Duizeligheid of evenwichtsproblematiek
 • Pijn na operaties
 • Terugkerende bijholte- of oorontstekingen
 • (Chronische) vermoeidheid

Hoe werkt een osteopaat?

Een osteopaat werkt met zijn handen en daarom benoemt men osteopathie een manuele geneeswijze. Hij onderzoekt het gehele lichaam door middel van verschillende tests. Tijdens het onderzoek gaat hij op zoek naar bewegingsbeperkingen in verschillende weefsels, waaronder spieren, pezen en gewrichten, maar ook de organen worden op beweeglijkheid onderzocht. Daarna worden deze bewegingsverliezen weggenomen met de handen via milde technieken en waar nodig een manipulatie. Ook worden er soms adviezen gegeven op gebieden van voeding en lifestyle.

Voor wie is osteopathie?

Voor een behandeling osteopathie hoeft u geen verwijzing van uw huisarts of specialist te hebben. Osteopathie kan helpen bij baby’s, kinderen, volwassenen en ouderen. Ook als u zwanger bent kunt u veilig onder behandeling komen bij uw osteopaat voor allerlei zwangerschap gerelateerde klachten. Op de pagina ‘klachten‘ kunt u eens kijken voor specifieke klachten waarbij osteopathie kan helpen. Als uw klacht hier niet tussen staat, aarzel dan niet om alsnog contact op te nemen om te zien wat ik voor u kan betekenen. 

Kosten osteopathie Veghel

Intake (60 min.) = 95,-

Vervolgbehandeling (45 min.) = 85,-

Osteopathie in Veghel wordt bij veel zorgverzekeraars (deels) vergoed. Vergoedingen kunnen oplopen tot 50 euro per behandeling. Klik hier voor een overzicht wat de vergoeding per verzekeraar is. Ook kunt u altijd uw zorgverzekeraar bellen met de vraag of u vergoeding heeft voor osteopathie.

U heeft de mogelijkheid om te pinnen aan het einde van de behandeling

Vestiging van der Aa Osteopathie Veghel

Ik ben gevestigd als osteopaat in Veghel op de volgende locatie:

Prins Willem Alexander Sportpark 2, 5461 XL Veghel, in het gebouw van Basic Fit.

Loop bij Basic Fit naar binnen en u kunt gelijk links plaatsnemen in de gedeelde wachtkamer van Dennis van der Aa Osteopathie Veghel en Fysio Noordkade.

Afspraak maken

Wilt u direct een afspraak maken met Dennis van der Aa Osteopathie in Veghel? Klik dan hier! Wilt u liever eerst contact opnemen voor meer vragen? Klik dan hier!

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een osteopaat en een fysiotherapeut?

 Het grootste verschil tussen een fysiotherapeut en een osteopaat is dat over het algemeen in de fysiotherapie veel gekeken wordt naar de werking en functie van het bewegingsapparaat. In de osteopathie wordt naar het bewegingsapparaat gekeken, maar ook naar de functie van het zenuwstelsel, het vasculaire systeem (doorbloeding), het lymfatische systeem en het metabole aspect (voeding en lifestyle). Een ander groot verschil is dat een osteopaat ook de viscera (organen) behandeld op deze manier. Klachten aan het bewegingsapparaat kunnen namelijk voortkomen vanuit de viscera. Rugklachten kunnen in sommige gevallen bijvoorbeeld worden veroorzaakt door de darmen. Om de rugklachten op te lossen, zullen de darmen ook moeten worden behandeld.

Waar kijkt een osteopaat naar?

Een osteopaat kijkt eigenlijk naar het complete lichaam. Zo hoor je wel eens de term holistisch voorbij komen. Holistisch betekent dat er naar het geheel gekeken wordt en niet naar aparte delen. Door naar het hele lichaam te kijken, kunnen relaties worden gelegd tussen de gevonden bewegingsverliezen. Als bijvoorbeeld je blaas niet goed beweegt door een aantal blaasontstekingen in het verleden, dan kan dat rugklachten geven omdat de blaas tegen het bekken aan ligt. Als de blaas niet goed beweegt, dan heeft dat ook invloed op het bekken. Als alleen naar het bekken gekeken zou worden, dan zou je de oorzaak misschien missen. Dit is de reden waarom je bij een osteopaat vaak van top tot teen wordt onderzocht, om te kijken waar bewegingsverlies zit die in relatie staat tot je klacht.

Wat kost een osteopaat per uur?

Een osteopatische intake van 60 minuten kost bij Dennis van der Aa Osteopathie 95 euro. Een vervolgbehandeling zal goedkoper zijn omdat er dan al een beeld is van de klacht van de patiënt. Dit kost 85 euro voor 45 minuten.

Is osteopathie pijnlijk?

Nee, osteopathie is bijna nooit pijnlijk. De behandeling bestaat uit overwegend zachte en milde technieken om het bewegingsverlies in het lichaam weg te nemen. Ook worden er soms manipulaties van de wervelkolom gebruikt als dit nodig is.

Waarom veel water drinken na bezoek aan osteopaat?

Tijdens een behandeling worden delen van het lichaam behandeld die soms lange tijd niet goed hebben bewogen. Wanneer een weefsel niet goed beweegt, dan is de doorbloeding lokaal niet goed en daardoor hopen afvalstoffen zich op in het weefsel. Wanneer er weer beweging wordt gecreëerd na een behandeling, is het mogelijk dat er een hoop afvalstoffen (toxines) vrij komen in de bloedbaan. Die worden afgevoerd uit het weefsel omdat er plots weer beweeglijkheid is. Wanneer al die afvalstoffen in je bloed komen is het goed om veel water te drinken, zodat je die afvalstoffen ook goed uit kunt plassen. 

Hoe snel resultaat na bezoek aan osteopaat?

Het is mogelijk dat je direct van de behandelbank af stapt en jezelf een stuk beter voelt. Als bijvoorbeeld bij een rug- of nekklacht de mobiliteit weer is verbeterd, kan dat gelijk zorgen voor een fijn en vrij gevoel. Bij sommige klachten is het ook mogelijk dat het lichaam weer even balans moet zoeken. Dit kan zeker tot een week duren. Dit is ook de reden waarom je meestal niet elke week langs de osteopaat gaat, maar vaak om de 2 weken of langer. Tijdens een behandeling zorgt de osteopaat ervoor dat het lichaam zich in een zo goed mogelijke positie bevindt om zichzelf te herstellen. Osteopathie maakt gebruik van het zelf herstellend vermogen van het lichaam. Dat is een kwaliteit die elk lichaam bezit. Als alle bewegingsverliezen worden weggenomen en er adviezen worden gegeven om herhaling van de klacht te voorkomen, kan het lichaam zichzelf weer in balans brengen en zal de pijn afnemen.

Is een osteopaat gevaarlijk?

In de osteopathie maken we gebruik van “safety”. Safety zijn bepaalde regels waar we ons aan houden om zo veilig mogelijk te werken. Zo worden er tijdens het vraaggesprek bijvoorbeeld vragen gesteld om er zeker van te zijn dat je bij een osteopaat aan het juiste adres bent. Als dit niet het geval blijkt te zijn dan sturen we je door naar een huisarts. Ook tijdens de behandeling worden er speciale tests gebruikt om te kijken of het veilig is om te behandelen. Zo proberen we het risico dat er wat gebeurt zo klein mogelijk te maken. Osteopathie is dus niet gevaarlijk en er wordt zelfs heel veel aandacht besteed aan veilig werk.

Waarom moe na bezoek aan osteopaat?

tHet is mogelijk dat je moe bent na een bezoek van de osteopaat omdat het soms voor het lichaam veel  energie kost om te wennen aan de nieuwe situatie. Zo hebben gewrichten een betere beweeglijkheid waar je zenuwstelsel weer aan moet wennen en worden er veel afvalstoffen afgevoerd die je lichaam moet uitscheiden. Ook is het mogelijk dat je na een behandeling van een osteopaat een beetje rozig bent omdat het stimuleren van het “rust-zenuwstelsel” een van de doelstellingen is van de behandeling. De osteopaat kan door zijn behandeling activiteit van dit rust zenuwstelsel prikkelen. Vaak is er een disbalans tussen je actieve zenuwstelsel en je rust zenuwstelsel, waarin het actieve deel eigenlijk óver actief is. Je actieve zenuwstelsel staat aan wanneer je alert moet zijn of bijvoorbeeld stress hebt. Je rust zenuwstelsel is actief wanneer je slaapt, verteert en herstelt. Dat zijn hele belangrijke functies en het is dus ook positief als je je dus een beetje moe of rozig voelt omdat dit vaak activatie van je rust zenuwstelsel betekent. 

Is de werking van een osteopaat bewezen?

Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken naar de werking van osteopatische behandelingen. Maar zoals bij alle therapieën is het moeilijk om alles wat we doen wetenschappelijk waterdicht te maken. We berusten onze kennis daarom vaak op de logica van meer wetenschappelijke vakken zoals anatomie, fysiologie en pathologie. Ook maken we gebruik van EBP (evidence based practice). Dat is de combinatie van wetenschappelijk onderzoek en bewijsmateriaal uit onze eigen klinische vaardigheden (dus wat hebben we in de praktijk gezien dat werkt). Daarnaast is het belangrijk; kunnen we aan de patiënt en aan andere zorgverleners uitleggen wat we doen? Dit is bij Dennis van der Aa Osteopathie erg belangrijk. U kunt dit zelf op elk moment van de behandeling vragen en er zal een passend antwoord komen. Geen hocus-pocus!

Kan een osteopaat helpen bij stress?

Ja, een osteopaat kan helpen bij stress. Stress is echter wel een breed begrip. Er bestaat o.a. emotionele stress, fysieke stress, stress op je lichaam door bepaalde voeding tot zelfs stress van straling op je lichaam vanuit alle telefoons en WiFi-apparaten die we tegenwoordig om ons heen hebben. Een osteopaat kan je uitleg geven over wat stress met je doet en  wat je er tegen kunt doen, zonder dat we de psycholoog uithangen. Osteopathie kan ook helpen het zenuwstelsel weer te uit te balanceren en ook worden soms adviezen gegeven over voeding en lifestyle, zodat je je stressfactoren zoveel mogelijk kunt elimineren. Inzicht in stress is voor veel mensen belangrijk.

Hoeveel keer mag je naar osteopaat?

Er zit geen limiet aan het aantal keer dat je naar een osteopaat mag. In de meeste gevallen zijn mensen na 3 tot 5 keer goed geholpen. Soms blijven mensen onder behandeling voor “onderhoud” en komen dan eens per maand, half jaar of jaar langs. Dit komt omdat osteopathie ook heel erg goed als preventie kan worden gebruikt. Zo vindt een osteopaat vaak al bewegingsverlies in weefsels nog voordat het klachten oplevert. Dit is de reden waarom in de topsport bijvoorbeeld sporters preventief worden behandeld. Zo zie je tegenwoordig bij veel bekende voetbalclubs een osteopaat over de vloer komen. 

Wat is het verschil tussen een osteopaat en een chiropractor?

In de meeste gevallen is het grootste verschil tussen een osteopaat en een chiropractor dat een osteopaat vaak zachte technieken gebruikt en ook werkt op viscerale (orgaan) weefsels om de klacht op te lossen. Bij de meeste chiropractoren worden manipulaties van onder andere de wervelkolom gebruikt om de pijn te verminderen. 

Hoeveel vergoed osteopaat?

De vergoeding voor een behandeling van osteopathie ligt bij veel verzekeraars tussen de 30 en 50 euro per dag. Wanneer je een aanvullend pakket hebt, is de kans groot dat osteopathie vergoed wordt. Klik hierboven op de pagina eens op “vergoedingen verzekeraar” voor een compleet overzicht van vergoedingen osteopathie per verzekeraar. 

Waar is Dennis van der Aa Osteopathie gevestigd?

Dennis van der Aa Osteopathie bevindt zich momenteel op twee locaties. In Maastricht aan Sint Annadal 20, 6214PB in Maastricht. In Veghel is het adres Prins Willem Alexander Sportpark 2, 5461 XL Veghel.