Meest voorkomende klachten

Aangesloten bij het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO)

Bij welke klachten helpt osteopathie?

Veel mensen leven met klachten die al lang aanwezig zijn óf vaker terugkeren. Wat zijn nu indicaties voor een osteopatische behandeling? Met langdurige (chronische) klachten of acute klachten kunt u altijd een osteopaat raadplegen. Over het algemeen zijn indicaties voor osteopathie zeer uitgebreid. Staat uw klacht er niet tussen? Neem dan gerust alsnog contact op om te vragen wat ik voor u kan betekenen. Voor een osteopatische behandeling heeft u geen verwijzing nodig van de huisarts.

✔ Rug- en nekpijn

Rug- en nekpijn

Tot wel 90% van de bevolking krijgt ooit in zijn leven eens te maken met rug- en nekklachten. Momenteel zijn er in Nederland zelfs 2 miljoen mensen met lage rugklachten. Dat is een behoorlijk aantal. Gelukkig gaan de meeste klachten vanzelf weer over, maar wat als dat niet het geval is? In de praktijk zie ik regelmatig mensen met rug- en nekklachten. Vaak hoor je ook dat het niet de eerste keer is dat ze klachten krijgen. Meestal geven ze het een paar dagen en dan trekt de pijn weer weg. Maar deze keer is het anders en is hulp nodig.

Hoe zit dat nou precies?

Dit is van veel  (externe) factoren afhankelijk. De hoeveelheid stress die je op een moment ervaart kan een rol spelen in je spierspanning of hoe groot je niveau van belasting is. Het kan zijn dat je kortgeleden ziek bent geweest, maar ook kunnen bepaalde symptomen die  je helemaal niet relateert aan je rugklachten over het hoofd worden gezien. Zo zijn er vaak al een hele hoop signalen van je lichaam dat er iets niet goed gaat, nog voordat het echt misgaat. Denk bijvoorbeeld aan maagzuur, wat iets zegt over de functie van je maag en spijsvertering. Vaak verkouden zijn of ontstekingen hebben, zegt iets over je immuunsysteem. Last hebben van obstipatie vertelt je dat je misschien iets eet waar je niet goed tegen kunt en dat er een probleem is met je darmen. Al deze factoren kunnen invloed hebben op je bewegingsapparaat. Bijvoorbeeld op je rug, omdat de maag en darmen vanuit de wervelkolom worden aangestuurd en dus verbonden zijn via zenuwvezels. Of je immuunsysteem is constant actief waardoor het de hele tijd veel energie vraagt. Daardoor blijft er minder energie over voor je bewegingsapparaat waarvan als gevolg klachten ontstaan. 

Osteopathie bekijkt alle facetten van de klacht

Osteopathie bekijkt alle facetten die te maken kunnen hebben met de klacht. Aangezien mensen vaak de praktijk in komen met klachten aan het bewegingsapparaat gaan we vaak kijken naar wat er allemaal van invloed is op dat bewegingsapparaat. We kijken naar de bezenuwing, de doorbloeding, het lymfatisch systeem voor het afvoeren van afvalstoffen, naar het metabole systeem (hoe heeft voeding en lifestyle invloed op uw klacht) en ook naar hoe organen invloed hebben op uw spieren, pezen en gewrichten.

✔ Pijn in de ledematen

Pijn in ledematen Pijn in de ledematen kan door verschillende oorzaken ontstaan. Vaak zien we in de praktijk ook dat mensen precies dezelfde klachten hebben aan twee kanten te gelijk. Dat toeval bestaat bijna niet. Wanneer bijvoorbeeld een tennisarm, shin splints of achillespeesklachten aan beide zijden optreden dan moeten we de oorzaak vaak centraal in het lichaam zoeken. Dat betekent in veel gevallen de romp. Belangrijk is dan bijvoorbeeld dat er een goed onderzoek wordt uitgevoerd van de viscera (organen) in de romp, maar ook van de wervelkolom. Hetzelfde geldt eigenlijk wanneer klachten in de ledematen aan een zijde aanwezig zijn. Vanuit de romp lopen richting de  ledematen een hele hoop structuren, zoals bloedvaten, zenuwen en lymfevaten. Als een van deze structuren ingeklemd wordt nog voordat het de ledematen ingaat, zoals een bloedvat, dan kan dat een minder goede doorbloeding betekenen in het ledemaat. Een minder goede doorbloeding zorgt voor een slechter herstel van uw klachten. Waar minder bloed kan komen, is ook minder herstel mogelijk omdat er afvalstoffen slechter worden afgevoerd en bouwstoffen kunnen er minder goed naartoe. Ook de lokale beweeglijkheid van weefsels wordt in de osteopathie niet overgeslagen. We werken veel op afstand om de klacht beter te maken, maar ook wordt het weefsel waar de pijn zit lokaal behandeld.

✔ Pijn in de heupen en bekken (bij zwangerschap)

Pijn in heupen en bekken Bij pijn in de heupen of het bekken zal de osteopaat alles onderzoeken wat in relatie staat met deze klacht. Aspecten als de ruggenwervels, spieren, organen, het zenuwstelsel, doorbloeding en alle andere mechanische delen van je lichaam die op je rug en bekken inwerken. Klachten van het bekken zitten vaak laag in de rug. De heupen kunt u voelen in de liesregio, bil of zijkant van de heupen. De mobiliteit van het bekken en de heupen zijn afhankelijk van de mobiliteit van de rug, organen in de buik en de spieren die eraan vast zitten. Maar ook de mobiliteit van het schedel heeft via het ruggenmerg zelfs invloed op je bekken. De mogelijke oorzaak en alles wat in relatie staat tot de klacht zal behandeld worden door uw osteopaat. Ook wanneer u zwanger bent kunt u met bekkenklachten terecht bij een osteopaat. Osteopathie is een veilige behandelmethode voor de moeder en baby tijdens de zwangerschap. Met hele zachte technieken wordt de oorzaak van de klachten weggenomen. Bij zwangere vrouwen wordt een hormoon aangemaakt dat zorgt voor het losser worden van banden. De reden hiervoor is omdat de baarmoeder groeit tijdens de zwangerschap. De baarmoeder zit met banden vast aan zijn omgeving. Het is dus van belang dat die banden iets losser worden zodat de baarmoeder goed uit kan zetten. Tijdens de zwangerschap is het ook belangrijk om de doorbloeding van het bekken en de foetus te stimuleren en zo goed mogelijk te laten verlopen. Een osteopaat kan ondersteuning bieden bij lichamelijke klachten van het bekken tijdens de zwangerschap en zorgen voor een goede beweeglijkheid van het bekken. Uw osteopaat zal de moeder altijd volledig onderzoeken op bewegingsverliezen van (omliggende) structuren.

✔ Sportblessures

Sportblessures Sportblessures zijn vervelend. In veel gevallen omdat het pijn geeft, maar ook omdat het u van het sporten weerhoudt. Bij Dennis van der Aa Osteopathie kunnen sporters met sportblessures terecht om ze zo snel mogelijk weer op de rit te krijgen in hun sport. Het is niet altijd toeval dat bijvoorbeeld een spierblessure ontstaat. Neem bijvoorbeeld een veelvoorkomende blessure zoals een hamstringklacht. Hierbij moet tijdens de behandeling gedacht worden aan meerdere aspecten. Zo is het mogelijk dat er een blokkade van een lendenwervel is en deze lendenwervel stuurt via zenuwbanen de hamstring aan. Wanneer de wervel geblokkeerd is zorgt dat voor een hogere spierspanning in de hamstring waardoor er al voor het sporten meer rek op de hamstring staat. Ook is het mogelijk dat het bekken naar voren gekanteld staat. De anatomie leert ons dat de hamstrings aanhechten op het bekken en wanneer deze naar voren kantelen komt er ook meer spanning op de hamstrings te staan. Of u heeft last van obstipatie, wat invloed heeft op het laatste gedeelte van de dikke darm. Onder het laatste gedeelte van de dikke darm loopt de doorbloeding naar het linkerbeen. Wanneer er een probleem is met de dikke darm (denk aan stoelgangsproblematiek), is het mogelijk dat de doorbloeding richting het been verminderd is. Dit kan op termijn ook voor klachten zorgen in het been. Zo zijn er tal van oorzaken die buiten de hamstring zelf liggen, die wel direct effect hebben op de hamstrings.

Osteopathie vindt de dieperliggende oorzaak

Het is daarom van belang om al deze mogelijke oorzaken te onderzoeken en te behandelen. Wanneer alleen de hamstring zelf wordt onderzocht en behandeld, kan dit voor herhaling van de klacht zorgen omdat mogelijke oorzaken niet zijn opgelost. Uw osteopaat onderzoekt het hele lichaam om te kijken wat er allemaal te maken heeft met de blessure en zorgt dat alles weer optimaal functioneert zodat de blessure zich niet zal herhalen. Anderzijds zien we in de topsport ook steeds meer clubs en individuele sporters die preventief een osteopaat bezoeken. Veel van de hierboven genoemde oorzaken zijn namelijk al aanwezig vóórdat de blessure zich voordoet. Door de bewegingsbeperkingen en blokkades weg te nemen tijdens een preventieve behandeling, wordt de kans op toekomstige blessures zoveel mogelijk uitgesloten.

Hoofdpijn, migraine en whiplash

✔ Hoofdpijn, migraine en whiplash

Volgens studies heeft op elke willekeurige dag van het jaar zo’n 15,8% van de wereldbevolking hoofdpijn. Dat komt neer op een miljard mensen per dag. Je bent dus niet de enige met hoofdpijn, mocht dat de pijn wat verzachten. Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn geclassificeerd door het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap). Je hebt onder andere migraine, spanningshoofdpijn, veneuze spanningshoofdpijn, trigeminusneuralgie of hortonneuralgie. Maar het is ook mogelijk dat je hoofdpijn ervaart vanuit je kaakgewricht, vanuit een hersenschudding/klap op je hoofd of als gevolg van een te hoge bloeddruk. Het is dus erg belangrijk om goed onderscheid te maken tussen de verschillende soorten hoofdpijn en de oorzaken ervan. De behandeling van verschillende hoofdpijnen kan namelijk nogal schelen. Bij Dennis van der Aa Osteopathie gaat uw osteopaat zorgvuldig op zoek naar de klacht en zal altijd goed proberen te differentiëren tussen de verschillende soorten hoofdpijn zodat u een behandelplan en advies op maat krijgt.

✔ Kaakproblemen

Kaakproblemen Wanneer u kaakproblemen hebt, bijvoorbeeld het niet meer kunnen openen of sluiten van uw mond, kunt u terecht bij Dennis van der Aa Osteopathie. Uw osteopaat is opgeleid om acute blokkades te behandelen. Zo zijn er verschillende factoren die moeten worden aangepakt. In het kaakgewricht zit namelijk een soort meniscus, zoals je die in de knie ook hebt. Deze kan soms uit positie raken en daardoor een blokkade veroorzaken. Het is belangrijk dat de kaakspieren worden behandeld die er bijvoorbeeld voor zorgen dat de discus (meniscus van de kaak) uit positie wordt gebracht. Ook kan de nek via de zenuwen zorgen voor verhoogde spierspanning in de kaak. Het is belangrijk om alle mogelijke oorzaken te behandelen zodat een blokkade niet weer voorkomt.

Het is ook mogelijk dat u niet direct last heeft van uw kaak, maar dat de kaak wel een van de oorzaken is van klachten. Zo kan de kaak een belangrijke rol spelen in nek- en schouderklachten, maar ook in hoofdpijn. Uw osteopaat zal daarom altijd kijken of het kaakgewricht een rol speelt in uw klachtenpatroon.

✔ Oorsuizen of tinnitus

Oorsuizen of tinnitus Oorsuizen of tinnitus is iets waar de laatste tijd steeds meer aandacht voor is. Meer dan 5 miljoen mensen in Nederland ervaren het wel eens, maar een goede 300.000 mensen hebben er écht last van. Tinnitus heeft verschillende oorzaken en kan het gevolg zijn van te lange blootstelling aan te hard geluid, maar soms kunnen afwijkingen van het gehoororgaan, de hersenen of het schedel en het kaakgewricht (TMG) ook een oorzaak zijn. Niet alle oorzaken zijn behandelbaar door een osteopaat. Uit klinische ervaring heeft ongeveer 50% van de mensen baat bij een osteopatische behandeling voor tinnitus en de andere 50% niet. Er zijn bijvoorbeeld mechanische oorzaken, waarbij spanning op het kaakgewricht of op de elasticiteit van het schedel een rol kan spelen. Ook de nekwervels kunnen een invloed hebben op de mate van tinnitus, evenals de mobiliteit van uw hersenvlies. Daarnaast kan uw osteopaat u advies geven over bepaalde supplementen die eventueel een rol zouden kunnen spelen in de mate van tinnitus zoals Ginkgo Biloba, wat onder andere zorgt voor een betere doorbloeding van de allerkleinste haarvaatjes. Er is dus geen behandeling voor tinnitus die voor iedereen werkt, maar sommige mensen hebben wel baat bij deze behandelingen en velen vinden dat het proberen waard. 

✔ Problemen met maag- darm en verteringssysteem (ook obstipatie)

Problemen met maag- darm en verteringssysteem (ook obstipatie) Tot wel 30% van de bevolking ervaart op een moment in zijn leven wel eens obstipatie. Voor velen is het soms zelfs al zo lang aanwezig dat de klachten “normaal” zijn. Momenteel is het nemen van medicatie en het aanpassen van het dieet een veelvoorkomende behandelmethode. Deze opties lossen de problemen echter vaak maar deels op en kunnen er bijwerkingen optreden. Er is vaak meer nodig voor een goede stoelgang, waaronder een optimale darm beweeglijkheid. Een vermindering van deze beweeglijkheid zorgt voor het minder goed bewegen van de stoelgang door het darmkanaal. Uw osteopaat kan de mobiliteit van de darm behandelen en u aanvullend advies geven over voeding en lifestyle aspecten.

Bewezen werking osteopathie voor obstipatie

Dennis van der Aa heeft zijn masterthesis (afstudeeronderzoek) over dit onderwerp geschreven. Hij testte daarin of zijn behandeling op de darm werkte voor mensen met obstipatie. De uitkomst van het onderzoek was positief en dat betekent dat de behandeling werkt. Natuurlijk is niet alleen de darm van invloed op het spijsverteringssysteem.

Ook de maag heeft een belangrijke functie in de vertering. Klachten als maagzuur zijn bij veel mensen ook veelvoorkomend en worden helaas vaak niet als symptomen gezien van een spijsverteringsprobleem. Velen slikken een Rennie of maagzuurremmers op recept en besteden er verder niet al teveel aandacht aan. Toch hebben spijsverteringsproblemen een grote invloed op de rest van het lichaam. Zo kan het problemen geven richting de opname van belangrijke nutriënten (bouwstoffen). Ook kunnen spijsverteringsproblemen juist problemen geven doordat ze teveel stoffen opnemen, waaronder toxines. Als de darmflora niet gezond is en de darmwand beschadigd is, dan staat de darmwand als het ware open. Dit heet een Leaky Gut en geeft vrije doortocht voor toxines (gifstoffen) die je eigenlijk niet in je bloedbaan wilt hebben. Vervolgens geeft een Leaky Gut weer een sterke activatie van het immuunsysteem dat alle toxines die de bloedbaan in komen moet neutraliseren. Dit proces kost veel energie en op den duur kunnen ook andere klachten ontstaan zoals (chronische) vermoeidheid en huidklachten zoals eczeem. Beide kunnen voortkomen uit een slechte darmgezondheid.

Tot slot heeft het spijsverteringssysteem ook nog zijn invloed op klachten aan het bewegingsapparaat. Wanneer een proces zoals de vertering niet goed verloopt, prikkelt dat op een maag of darm en ontstaat er bewegingsverlies van het desbetreffende orgaan. Dit zorgt dan voor veel zenuwsignalen naar het ruggenmerg. Als dit lang genoeg blijft aanhouden, zullen de wervels waar de zenuwsignalen naartoe worden gestuurd overprikkeld raken. De wervels raken geblokkeerd en alle structuren (zoals spieren) die vanuit dezelfde wervel worden aangestuurd komen op spanning te staan en kunnen pijn gaan doen. Zo ontstaat als gevolg van bijvoorbeeld een maagprobleem ook bewegingsverlies van de rug en nek en dat zijn meestal de klachten waarvoor mensen hulp zoeken. Benieuwd of uw klacht zijn oorsprong vindt in klachten aan de spijsvertering? Neem contact op!

✔ Problemen of ontsteking in keel, neus en oor

Problemen of ontsteking in keel, neus en oor Op latere leeftijd, maar ook als kind of baby kunnen mensen last krijgen van vaak (vaak terugkerende) ontstekingen van de keel, neus en het oor. Als gevolg van deze ontstekingen kunnen chronische verkoudheid, hoofdpijn, nekpijn, vermoeidheid en nog veel meer onprettige klachten ontstaan. In veel van deze gevallen lijken de problemen van bijvoorbeeld een oorontsteking uit het niets te komen, maar vaak is door middel van een zorgvuldig vraaggesprek door uw osteopaat toch een reden voor deze problemen te vinden. Problemen in dit gebied zijn namelijk vaak te relateren aan de immuniteit, of bij baby’s onvoldoende afvoer of beluchting van de buis van Eustachius. Nu moet je met een acute oorontsteking gewoon alsnog naar de huisarts gaan, maar het herstel en het voorkomen van herhaling in de toekomst kan een klusje voor de osteopaat zijn. Uw osteopaat kan het gebied behandelen en zorgen dat de afvoer van afvalstoffen optimaal verloopt.

Immuunsysteem verbeteren

Ook kan uw osteopaat u advies geven op bepaalde aspecten van lifestyle en/of voeding. De reden waarom immuniteit een belangrijke rol speelt in dit soort problemen is omdat ogen, oren, keel, maar ook het spijsverteringssysteem, de huid en andere slijmvliezen in uw lichaam onderdeel zijn van het immuunsysteem. Deze weefsels zijn de scheiding tussen het buitenlichaam en de binnenkant van het lichaam. We noemen deze slijmvliezen barrières, omdat ze een barrière vormen voor stoffen die we niet in ons lichaam willen hebben, zoals virussen, bacteriën of toxines (gifstoffen). Het is mogelijk dat deze barrières niet goed functioneren waardoor ze meer open staan voor virussen, bacteriën en toxines. Hierdoor komen deze gemakkelijker in het lichaam en dat kan voor problemen zorgen, waaronder lokale ontstekingen. Het is daarom van belang om naast de mobiliteit van de weefsels zo optimaal mogelijk te krijgen, de barrières ook goed functioneren om herhaling van de klacht te voorkomen. Bij Dennis van der Aa Osteopathie krijgt u advies op maat om deze problemen te voorkomen.

✔ Menstruatieklachten

Menstruatieklachten Veel vrouwen hebben last van menstruatieklachten. Symptomen kunnen zijn hoofdpijn, vermoeidheid, pijn in de gewrichten, het vasthouden van vocht, rugklachten, stemmingswisselingen of buikpijn. Er zijn verschillende oorzaken voor en dus ook veel aanknopingspunten voor een osteopatische behandeling. Hormonaal komen er veel veranderingen voor in je lichaam tijdens de menstruatie. De hormoonspiegels schommelen en dit betekent allereerst al een extra belasting van de lever. Wanneer de lever dit niet kan hebben, kun je verzuring in je lichaam krijgen, waardoor de hierboven genoemde symptomen kunnen ontstaan. Ook rondom de baarmoeder zelf is behandeling mogelijk. De baarmoeder zit vast met banden aan zijn omgeving, bijvoorbeeld aan het heiligbeen. Als de baarmoeder niet goed beweegt, kan dit trekken aan de omgeving, bijvoorbeeld dus het heiligbeen. Deze beweging vindt vooral plaats tijdens het menstrueren en hierdoor kunnen bijvoorbeeld lage rugklachten ontstaan. Tijdens het menstrueren gaat er veel bloed naar het bekkengebied. Als het bloed niet goed afgevoerd kan worden, kan dat een gevoel van onrust geven in de benen. Ook kan een vermoeid gevoel of uitstraling ontstaan in de rug. De oorzaken hiervan liggen uiteen, van vleesbomen, poliepen of ontstekingen tot endometriose of een schildklierprobleem. Ook een spiraal of stress kunnen oorzaak zijn van deze klachten. Uw osteopaat onderzoekt altijd waar de oorzaak van de klacht ligt. Soms kan door alleen het bekkengebied te behandelen de klacht opgelost worden, maar als de klacht ook hormonaal van aard is zal ook de schildklier (in de hals) en de schedel worden behandeld. Bij sommigen is het afvoeren van bloed uit de bekkenregio ook belangrijk om te behandelen. Dan zal ook de weg die bloed naar het hart af moet leggen vrijgemaakt worden zodat de terugstroom makkelijker gaat. Hierin zijn de borstkas, de lever, maar ook de darmen van belang.

Aangezichtspijn

✔ Aangezichtspijn

Aangezichtspijn wordt ook wel trigeminus neuralgie genoemd. Wanneer dit niet door een huisarts of specialist is onderzocht, is het belangrijk dat u dit eerst doet voordat u andere paramedici raadpleegt. Wanneer uw klacht is onderzocht en mogelijk ernstigere pathologie is uitgesloten, dan kan uw osteopaat mogelijk klachtenvermindering geven. De klachten van aangezichtspijn kenmerken zich vaak door korte, flitsende, eenzijdige pijnen, die vaak uitgelokt worden door praten, kauwen en koude. De osteopaat zal alle mogelijke “entrapment” plaatsen van de trigeminus zenuw behandelen. Entrapment plaatsen zijn plekken waar een andere structuur, zoals het hersenvlies of een botstuk genaamd het sphenoïd, op de trigeminus zenuw kunnen drukken. Door de mobiliteit van de structuren waar de trigeminus zenuw doorheen loopt te verbeteren, kan de pijn afnemen.

✔ Zenuwpijn

Zenuwpijn

Zenuwpijn kan voorkomen door een beknelling, beschadiging of ontsteking van een zenuw. Zenuwpijn voelt vaak als er stroom door uw huid heen loopt, ook kan het branderig, tintelend of prikkelende pijn geven, of pijn die er in schiet. Er zijn verschillende soorten zenuwpijn. Zo kan u bijvoorbeeld pijn hebben in de bil, armen of benen, waarbij de zenuwpijn vaak afkomstig is van zenuwen uit de nek en rug. Ook is het mogelijk dat er zenuwpijn ontstaat in het aangezicht, bijvoorbeeld op basis van problematiek met een van de hersenzenuwen. Uw osteopaat onderzoekt altijd eerst of het veilig is om te behandelen. Daarvoor gebruikt hij specifieke neurologische tests om te onderzoeken of we iemand mogelijks door moeten sturen naar een huisarts, of dat we veilig aan de slag kunnen met de klacht. Vaak komen mensen al vanuit de huisarts of andere medische disciplines met dit soort klachten en uw osteopaat kan dan invloed uitoefenen op de zenuw door bijvoorbeeld meer ruimte te creëren voor de zenuw, de doorbloeding te verbeteren richting het klachtengebied en de mobiliteit van de omliggende weefsels zo optimaal mogelijk te maken. Hierdoor kan de zenuw vrijer bewegen en wordt de hindering voor de zenuw zoveel mogelijk beperkt. Soms geeft uw osteopaat u oefeningen mee die u naast de behandeling kunt uitvoeren en die bijdragen aan het oplossen van de klacht.

✔ Long-COVID

Long-Covid Sinds begin 2020 is voor velen een COVID-19 besmetting niet bespaard gebleven. De meesten herstellen gelukkig weer na een aantal dagen/weken, maar volgens het Radboud UMC blijft 1 op de 8 Nederlanders nog met Long-COVID klachten rondlopen. Veelvoorkomende problemen zijn vermoeidheid, kortademigheid, reuk- of smaakproblematiek, concentratieproblemen, slaapproblemen en hoesten. Veel van deze symptomen zijn fysiologisch gezien te verklaren. Wanneer men de fysiologie, oftewel het werkingsmechanisme achter een klacht weet, kan men daar iets aan doen. Nu weten we bijvoorbeeld dat de vermoeidheid voortkomt uit de beschadiging van de mitochondriën (de energiefabriekjes van alle cellen van je lichaam). Of dat het reuk- en smaakverlies o.a. komt door een ontsteking van de reukzenuw, de nervus Olfactorius. Ook symptomen zoals kortademigheid zijn te verklaren door verklevingen van het longvlies, waardoor de long niet meer goed kan uitzetten in de borstkas. COVID-19 zorgt voor namelijk ontsteking in de longen waardoor dit minder goed gaat. Ook het aangrenzende diafragma kan zijn aangedaan als gevolg hiervan, terwijl het diafragma dé spier is waar je mee ademt. Osteopathie kan uitkomst bieden bij mensen die last hebben van long-COVID. De klachten die u mogelijk ervaart zijn niet alleen te wijten aan een verminderde conditie. Long-COVID is een aandoening die breder moet worden bekeken dan dat. Bij van der Aa Osteopathie worden tijdens het vraaggesprek alle klachten zorgvuldig uitgevraagd en wordt tijdens het onderzoek alles bekeken wat van invloed kan zijn op uw klachten. Zo kan uw osteopaat en behandelplan op maat voor u samenstellen.

Ademhalingsproblemen

✔ Ademhalingsproblemen

Ook zonder COVID-19 door te hebben gemaakt kunt u problemen hebben met de ademhaling. Denk aan COPD of andere longaandoeningen, maar ook stress kan ervoor zorgen dat u bijvoorbeeld een hoge ademhaling heeft. Een slechte ademhaling zorgt onder andere voor kortademigheid, een benauwd strak gevoel op de borst, pijn en steken op de borst) tot hoofdpijn, duizeligheid, tintelingen, krampen, buikpijn, angst en chronische vermoeidheid. Uw osteopaat kan uw ademhalingssysteem (denk aan longen, middenrif, nek en borstwervelkolom) behandelen en u adviezen geven over hoe u zelf aan de slag kan gaan om uw ademhaling aan te pakken.

✔ Duizeligheid of evenwichtsproblematiek

Duizeligheid of evenwichtsproblematiek Duizeligheid heeft vele oorzaken. Meest voorkomend zijn Benigne Paroxysmale Positieduizeligheid (BPPD), hyperventilatie, de ziekte van Ménière of een infectie van het evenwichtsorgaan (vestibulum), maar ook medicatie en de bloeddruk kunnen een belangrijke rol spelen in het ontstaan van duizeligheidsklachten. Onderscheid tussen de verschillende oorzaken van duizeligheid is erg belangrijk, omdat de behandeling bij verschillende soorten duizeligheid anders kan zijn. Als door de huisarts of specialist serieuze problematiek is uitgesloten komen mensen vaak bij een osteopaat terecht. Bij veel van de hiervoor genoemde soorten duizeligheid is behandeling mogelijk. Ook bij structurele problemen zoals de ziekte van Ménière kan verlichting van de klachten optreden na een behandeling osteopathie. Bij Dennis van der Aa Osteopathie onderzoekt uw osteopaat wat uw klachten precies zijn en wat hier de oorzaak van is. In zo’n 15% van de gevallen wordt geen duidelijk aanwijsbare oorzaak gevonden, maar ook dan kan uit klinische ervaring een behandeling osteopathie mogelijks verlichting geven.

✔ Pijn na operaties of littekens

Pijn na operaties of littekens Velen ontkomen tijdens hun leven niet aan een operatie. Van blinde darm, galblaas, baarmoeder (keizersnede) of eierstok operaties tot botbreuken en hernia operaties. Bij elke operatie ontstaat littekenweefsel, zowel oppervlakkig als onderhuids. Het is vaak zelfs zo dat hoe langer een operatie geleden is, hoe meer het littekenweefsel immobiliseert. Dat houdt in dat er bewegingsverlies optreedt in en rondom het weefsel waarin is geopereerd. Soms geeft dit direct pijnklachten op de plek van de operatie, maar soms zorgt dit ook voor pijn op andere plekken. Alles in het lichaam is met elkaar verbonden via spieren, botten, organen, bloedvaten, bindweefsel, zenuwen en lymfe. Wanneer de plek van de operatie beperkt is in bewegen door het littekenweefsel, kan dit via de hiervoor genoemde structuren ook invloed hebben op andere plekken in het lichaam. Zo kan het verwijderen van een blinde darm er op termijn voor zorgen dat je last krijgt van je rug, bekken, heup of knie. Of een keizersnede voor nekklachten, rugklachten of problemen met de stoelgang en/of plassen. Tijdens het vraaggesprek aan het begin van uw osteopatische intake zal uw osteopaat altijd vragen naar operaties in het verleden. Zo wordt geen enkele oorzaak van uw klachten over het hoofd gezien en kan het probleem bij de wortel worden aangepakt. 

✔ (Chronische) vermoeidheid

Chronische vermoeidheid Chronische vermoeidheid komt bij zo’n 30 tot 40 duizend Nederlanders voor. Terwijl dat op zich al een groot probleem is zegt 63% van de Nederlanders te kampen met vermoeidheid. Zo speelt onder andere slaap een rol in vermoeidheid, maar ook uw conditie, uw voeding, gewicht, leefstijl, medicatie, of de aanwezigheid van chronische ziekten of pijn zijn belangrijk. Omdat er zoveel mogelijke oorzaken zijn, geeft dat uw osteopaat ook veel aanknopingspunten. Tijdens uw uitgebreide intake zal de osteopaat tijdens het vraaggesprek al informeren hoe het is gesteld met al deze factoren. Op basis van wat er gevonden wordt in het vraaggesprek in combinatie met de bevindingen in het lichamelijke onderzoek zal een behandelplan opgesteld worden. Dit bestaat deels uit behandeling van weefsels in het lichaam die belangrijk zijn bij vermoeidheid, maar ook zal tijdens behandeling gepraat worden over voeding- en lifestyle aspecten. Zo gaat uw osteopaat samen met u op zoek naar een oplossing die het beste past in uw leven.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een osteopaat en een fysiotherapeut?

 Het grootste verschil tussen een fysiotherapeut en een osteopaat is dat over het algemeen in de fysiotherapie veel gekeken wordt naar de werking en functie van het bewegingsapparaat. In de osteopathie wordt naar het bewegingsapparaat gekeken, maar ook naar de functie van het zenuwstelsel, het vasculaire systeem (doorbloeding), het lymfatische systeem en het metabole aspect (voeding en lifestyle). Een ander groot verschil is dat een osteopaat ook de viscera (organen) behandeld op deze manier. Klachten aan het bewegingsapparaat kunnen namelijk voortkomen vanuit de viscera. Rugklachten kunnen in sommige gevallen bijvoorbeeld worden veroorzaakt door de darmen. Om de rugklachten op te lossen, zullen de darmen ook moeten worden behandeld.

Waar kijkt een osteopaat naar?

Een osteopaat kijkt eigenlijk naar het complete lichaam. Zo hoor je wel eens de term holistisch voorbij komen. Holistisch betekent dat er naar het geheel gekeken wordt en niet naar aparte delen. Door naar het hele lichaam te kijken, kunnen relaties worden gelegd tussen de gevonden bewegingsverliezen. Als bijvoorbeeld je blaas niet goed beweegt door een aantal blaasontstekingen in het verleden, dan kan dat rugklachten geven omdat de blaas in het bekken aan ligt. Als de blaas niet goed beweegt, dan heeft dat ook invloed op het bekken. Als alleen naar het bekken gekeken zou worden, dan zou je de oorzaak misschien missen. Dit is de reden waarom je bij een osteopaat vaak van top tot teen wordt onderzocht, om te kijken waar bewegingsverlies zit die in relatie staat tot je klacht.

Wat kost een osteopaat per uur?

Een osteopatische intake van 60 minuten kost bij Dennis van der Aa Osteopathie 95 euro. Een vervolgbehandeling zal goedkoper zijn omdat er dan al een beeld is van de klacht van de patiënt. Dit kost 85 euro voor 45 minuten.

Is osteopathie pijnlijk?

Nee, osteopathie is bijna nooit pijnlijk. De behandeling bestaat uit overwegend zachte en milde technieken om het bewegingsverlies in het lichaam weg te nemen. Ook worden er soms manipulaties van de wervelkolom gebruikt als dit nodig is.

Waarom veel water drinken na bezoek aan osteopaat?

Tijdens een behandeling worden delen van het lichaam behandeld die soms lange tijd niet goed hebben bewogen. Wanneer een weefsel niet goed beweegt, dan is de doorbloeding lokaal niet goed en daardoor hopen afvalstoffen zich op in het weefsel. Wanneer er weer beweging wordt gecreëerd na een behandeling, is het mogelijk dat er een hoop afvalstoffen (toxines) vrij komen in de bloedbaan. Die worden afgevoerd uit het weefsel omdat er plots weer beweeglijkheid is. Wanneer al die afvalstoffen in je bloed komen is het goed om veel water te drinken, zodat je die afvalstoffen ook goed uit kunt plassen. 

Hoe snel resultaat na bezoek aan osteopaat?

Het is mogelijk dat je direct van de behandelbank af stapt en jezelf een stuk beter voelt. Als bijvoorbeeld bij een rug- of nekklacht de mobiliteit weer is verbeterd, kan dat gelijk zorgen voor een fijn en vrij gevoel. Bij sommige klachten is het ook mogelijk dat het lichaam weer even balans moet zoeken. Dit kan zeker tot een week duren. Dit is ook de reden waarom je meestal niet elke week langs de osteopaat gaat, maar vaak om de 2 weken of langer. Tijdens een behandeling zorgt de osteopaat ervoor dat het zich lichaam in een zo goed mogelijke positie bevindt om zichzelf te herstellen. Osteopathie maakt gebruik van het zelf herstellend vermogen van het lichaam. Dat is een kwaliteit die elk lichaam bezit. Als alle bewegingsverliezen worden weggenomen en er adviezen worden gegeven om herhaling van de klacht te voorkomen, kan het lichaam zichzelf weer in balans brengen en zal de pijn afnemen.

Is een osteopaat gevaarlijk?

In de osteopathie maken we gebruik van “safety”. Safety zijn bepaalde regels waar we ons aan houden om zo veilig mogelijk te werken. Zo worden er tijdens het vraaggesprek bijvoorbeeld vragen gesteld om er zeker van te zijn dat je bij een osteopaat aan het juiste adres bent. Als dit niet het geval blijkt te zijn dan sturen we je door naar een huisarts. Ook tijdens de behandeling worden er speciale tests gebruikt om te kijken of het veilig is om te behandelen. Zo proberen we het risico dat er wat gebeurt zo klein mogelijk te maken. Osteopathie is dus niet gevaarlijk en er wordt zelfs heel veel aandacht besteed aan veilig werk.

Waarom moe na bezoek aan osteopaat?

Het is mogelijk dat je moe bent na een bezoek van de osteopaat omdat het soms voor het lichaam veel  energie kost om te wennen aan de nieuwe situatie. Zo hebben gewrichten een betere beweeglijkheid waar je zenuwstelsel weer aan moet wennen en worden er veel afvalstoffen afgevoerd die je lichaam moet uitscheiden. Ook is het mogelijk dat je na een behandeling van een osteopaat een beetje rozig bent omdat het stimuleren van het “rust-zenuwstelsel” een van de doelstellingen is van de behandeling. De osteopaat kan door zijn behandeling activiteit van dit rust zenuwstelsel prikkelen. Vaak is er een disbalans tussen je actieve zenuwstelsel en je rust zenuwstelsel, waarin het actieve deel eigenlijk óver actief is. Je actieve zenuwstelsel staat aan wanneer je alert moet zijn of bijvoorbeeld stress hebt. Je rust zenuwstelsel is actief wanneer je slaapt, verteerd en herstelt. Dat zijn hele belangrijke functies en het is dus ook positief als je je dus een beetje moe of rozig voelt omdat dit vaak activatie van je rust zenuwstelsel betekent. 

Is de werking van een osteopaat bewezen?

Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken naar de werking van osteopatische behandelingen. Maar zoals bij alle therapieën is het moeilijk om alles wat we doen wetenschappelijk waterdicht te maken. We berusten onze kennis daarom vaak op de logica van meer wetenschappelijke vakken zoals anatomie, fysiologie en pathologie. Ook maken we gebruik van EBP (evidence based practice). Dat is de combinatie van wetenschappelijk onderzoek en bewijsmateriaal uit onze eigen klinische vaardigheden (dus wat hebben we in de praktijk gezien dat werkt). Daarnaast is het belangrijk; kunnen we aan de patiënt en aan andere zorgverleners uitleggen wat we doen? Dit is bij Dennis van der Aa Osteopathie erg belangrijk. U kunt dit zelf op elk moment van de behandeling vragen en er zal een passend antwoord komen. Geen hocus-pocus!

Kan een osteopaat helpen bij stress?

Ja, een osteopaat kan helpen bij stress. Stress is echter wel een breed begrip. Er bestaat o.a. emotionele stress, fysieke stress, stress op je lichaam door bepaalde voeding tot zelfs stress van straling op je lichaam vanuit alle telefoons en WiFi-apparaten die we tegenwoordig om ons heen hebben. Een osteopaat kan je uitleg geven over wat stress met je doet en  wat je er tegen kunt doen, zonder dat we de psycholoog uithangen. Osteopathie kan ook helpen het zenuwstelsel weer te uit te balanceren en ook worden soms adviezen gegeven over voeding en lifestyle, zodat je je stressfactoren zoveel mogelijk kunt elimineren. Inzicht in stress is voor veel mensen belangrijk.

Hoeveel keer mag je naar osteopaat?

Er zit geen limiet aan het aantal keer dat je naar een osteopaat mag. In de meeste gevallen zijn mensen na 3 tot 5 keer goed geholpen. Soms blijven mensen onder behandeling voor “onderhoud” en komen dan eens per maand, half jaar of jaar langs. Dit komt omdat osteopathie ook heel erg goed als preventie kan worden gebruikt. Zo vindt een osteopaat vaak al bewegingsverlies in weefsels nog voordat het klachten oplevert. Dit is de reden waarom in de topsport bijvoorbeeld sporters preventief worden behandeld. Zo zie je tegenwoordig bij veel bekende voetbalclubs een osteopaat over de vloer komen. 

Wat is het verschil tussen een osteopaat en een chiropractor?

In de meeste gevallen is het grootste verschil tussen een osteopaat en een chiropractor dat een osteopaat vaak zachte technieken gebruikt en ook werkt op viscerale (orgaan) weefsels om de klacht op te lossen. Bij de meeste chiropractoren worden manipulaties van onder andere de wervelkolom gebruikt om de pijn te verminderen. 

Hoeveel vergoed osteopaat?

De vergoeding voor een behandeling van osteopathie ligt bij veel verzekeraars tussen de 30 en 50 euro per dag. Wanneer je een aanvullend pakket hebt, is de kans groot dat osteopathie vergoed wordt. Klik hierboven op de pagina eens op “vergoedingen verzekeraar” voor een compleet overzicht van vergoedingen osteopathie per verzekeraar. 

Waar zijn jullie gevestigd?

Dennis van der Aa Osteopathie bevindt zich momenteel op twee locaties. In Maastricht op Sint Annadal 20, 6214PB Maastricht. In Veghel is het adres Prins Willem Alexander Sportpark 2, 5461 XL Veghel.