Een huilbaby? Dat bestaat niet!

Althans, er zijn wel baby’s die gemiddeld meer huilen dan andere baby’s, maar daar is vaak een reden voor. Zo kan er bijvoorbeeld tijdens de geboorte veel compressie op het schedeltje van een baby komen te staan. Of als een baby ter wereld komt door een keizersnede of met een zuignap kan dit ook invloed hebben op het schedeltje. Gevolg hiervan kan bijvoorbeeld een voorkeurshouding zijn, maar ook reflux en stoelgangsproblemen (obstipatie) kunnen hierdoor ontstaan.

Ingeklemde zenuw bij geboorte

Dit komt omdat een zenuw genaamd de nervus vagus wat ingeklemd kan worden bij het verlaten van de schedel (zie afbeelding). Deze zenuw regelt namelijk een groot deel van de vertering! Wanneer de signalen van deze zenuw niet goed doorkomen wordt de vertering als het ware niet goed aangezet en dat kan problemen geven. Ook andere hersenzenuwen, bijvoorbeeld de zenuwen die het slikken en zuigen mogelijk maken kunnen in de problemen komen.

Grondig onderzoek met zachte technieken

Een osteopaat onderzoekt en behandelt met hele zachte technieken o.a. het schedeltje van de baby en kan specifieke adviezen geven over houding, beweging en voeding. Naast het schedeltje worden ook vaak het middenrif en de darmpjes van een baby behandeld. Spanning in de buik van de baby kunnen bijvoorbeeld ook het verteren, opstrekken of kruipen bemoeilijken. Dit is slechts een klein deel van de theorie achter het behandelen van een baby! Meer weten over osteopathie bij baby’s of over andere klachten die bij baby’s voorkomen? Neem contact op met van der Aa Osteopathie.

vagus nerve - huilbaby